Informatii utile

Tipuri de frigidere

Frigider cu racire statica - pastreaza alimentele proaspete datorita nivelului de umiditate ideal. Beneficiaza de functia autodezghetare, avand un vas exterior, situat pe compresor (motor), care colecteaza condensul si il evapora cu ajutorul caldurii degajate de motor.

Frigider cu racire dinamica cu ventilator intern - temperatura este distribuita uniform in toate compartimentele datorita ventilatorului de racire. Atunci cand deschizi usa frigiderului se pierde din temperatura interioara, insa acest sistem permite recuperarea ei rapida. La fel ca cele cu racire statica, are functie de autodezghetare.

Frigidere No-Frost - reprezinta in acest moment cel mai bun sistem de racire pastrand o calitate maxima a alimentelor pe termen lung. Se bazeaza pe circulatia fortata a aerului, din interiorul frigiderului, in diferite compartimente astfel incat sa nu se creeze exces de umiditate. De asemenea, umiditatea scazuta ajuta la reducerea incarcaturii bacteriene, principala cauza a deteriorarii produselor alimentare. Viteza de congelare impiedica formarea cristalelor de gheata care, in special la carne, favorizeaza ruperea membranelor celulare si pierderea de saruri minerale.

Suna-ne la:   0735.423.112
sau trimite-ne un mesaj:

Cateva sfaturi pentru intretinerea frigiderului

 • Transportarea frigiderului este recomandata sa se faca in pozitie verticala. Daca situatia nu permite si trebuie sa fie culcat, atunci cel mai bine il aplecati cu usa in partea de jos.
 • Evitati sa asezati frigiderul in zone cu sursa de caldura, precum aragazul, caloriferul sau ferestrele unde patrunde soarele direct pe el si zone unde scaderea temperaturii ajunge sub 7 grade Celsius (la modelele cu autodezghetare).
 • Cand dezghetati frigiderul nu indepartati stratul de gheata fortat, cu obiecte ascutite deoarece riscati sa perforati vaporizatorul (elementul de racire) si implicit a agentului refrigerant (freonul).
 • Schimbatorul de caldura, acel gratar din spatele frigiderului, ajuta la transferul de caldura. Este importanta ventilatia de aer la acesta deoarece este direct proportionala cu timpul de racire. Cand asezati frigiderul este recomandat sa lasati cel putin 10cm distanta fata de pereti.
 • La modele cu autodezghetare este bine sa turnati la 2-3 luni cate 50 ml de apa cu otet pe gaura de scurgere din interior pentru evitarea obturarii furtunului datorita formarii de mucegai (acesta se formeaza in timp din cauza vaporilor de apa din alimente care se depun pe pereti sub forma de gheata si apoi se topesc, apa obtinuta fiind eliminata prin acea scurgere).
 • Cand scoateti din priza frigiderul, fara sa il opriti, asteptati cel putin 15 minute inainte sa il conectati la loc.

Simptome ce atesta defectiuni ale frigiderelor:

 • compresorul functioneaza incontinuu, congelatorul raceste, dar frigiderul nu / nici congelatorul, nici frigiderul nu se racesc,
 • compresorul functioneaza cateva secunde dupa care se opreste,
 • temperatura in frigider este foarte mare desi compresorul face pauze,
 • temperatura in frigider este scazuta desi compresorul merge in continuu,
 • compresorul nu porneste,
 • zgomotul produs de compresor e mai puternic decat de obicei,
 • sub compartimentul legume se aduna apa.

Tipuri de aparate de aer conditionat

Aparat aer conditionat tip mono-split - este potrivit pentru locuinte si birouri. Sunt compuse dintr-o unitate interioara+telecomanda si unitate exterioara. Au functia inverter, ceea ce inseamna ca pot fi folosite si pentru racire si pentru incalzire.
Aparat aer conditionat tip dublu-split - este compus din doua unitati interioare+telecomanda si o unitate exterioara. Este potrivit pentru spatiile care nu permit montarea mai multor unitati la exterior. Au functia inverter.
Aparat aer conditionat tip MULTI si MRV - aceste sisteme permit conectarea la o singura unitate exterioara a mai multor unitati interioare. Avantajeaza prin consumul redus de energie si nu incarca fatada cu unitati exterioare fiind o alegere eleganta.
Aparat aer conditionat tip caseta - reprezinta o solutie potrivita pentru spatiile moderne, de birouri, dotate cu plafoane suspendate. Sunt compuse dintr-o unitate interioara+telecomanda si unitate exterioara. Au functia inverter.
Aparat aer conditionat tip coloana - reprezinta o solutie pentru climatizarea spatiilor mari, care nu au fost prevazute initial cu sisteme de climatizare. Sunt compuse dintr-o unitate interioara+telecomanda si unitate exterioara. Au functia inverter.
Aparat aer conditionat de tip convertibil - se caracterizeaza prin adaptabilitate. In functie de conditiile existente, se pot monta de tavan sau de podea si sunt o solutie potrivita pentru spatiile comerciale sau de birouri care nu permit modificari. Sunt compuse dintr-o unitate interioara+telecomanda si unitate exterioara.
Aparat aer conditionat de tip DUCT - este o solutie potrivita si eleganta pentru spatiile cu plafon suspendat, intrucat echipamentul se monteaza in interiorul acestuia, iar aerul patrunde prin intermediul grilelor care se armonizeaza cu fiecare interior.
Aer conditionat de tip mobil - sunt acele sisteme portabile care ofera posibilitatea de a le muta dintr-o incapere in alta, insa puterea maxima fiind de doar 4,5kW. Sunt limitative din punct de vedere al situatiilor in care pot fi folosite. Sunt compuse dintr-o unitate interioara+telecomanda si unitate exterioara.

Simptome ale aparatului de aer conditionat problematic:

 • este mult prea zgomotos,
 • nu raceste temperatura aerului din incapere,
 • emana un miros urat atunci cand functioneaza,
 • curge apa in casa.

Intrebari si raspunsuri:

Ce este BTU?
British Thermal Units - BTU/h masoara capacitatea de racire a aerului conditionat (1000 BTU/h = 293 W) Un aparat de aer conditionat de 9000 BTU/h va avea 9 X 293 = 2637 W = 2,64 kW In functie de suprafata, la o inaltime de cel mult 3m, puterea BTU este recomandata astfel:

 • 15 - 25 mp - 9.000 BTU/h
 • 25 - 35 mp - 12.000 BTU/h
 • 35 - 45 mp - 14.000 BTU/h
 • 45 - 55 mp - 18.000 BTU/h
 • 55 - 65 mp - 22.000 BTU/h

Ce este COP?
Coefficient of Performance (coeficientul de performanta) - este raportul dintre puterea electrica absorbita si puterea termica de incalzire generata. Spre exemplu, o pompa de caldura moderna va genera 3 kW de energie termica pentru 1 kW de energie electrica consumata. In acest caz COP va fi 3.

Ce este EER ?
Energy efficiency ratio (rata de eficienta energetica) - este raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. COP si EER sunt marimi similare, dar sunt folosite pentru incalzire sau pentru racire.

Ce este pompa de caldura?
Pompa de caldura este masina frigorifica ce poate inversa ciclul frigorific, astfel incat sa furnizeze caldura in loc de racire. Deoarece pompa de caldura foloseste agent frigorific este posibil sa ridice temperatura aerului de la -15 grade Celsius pana la o temperatura utila pentru incalzirea unei incaperi. Dificil de imaginat, dar inchipuiti-va ca un frigider inverseaza ciclul frigorific, iar grila neagra din spatele lui este foarte rece in timp ce inauntru ar fi foarte cald. Pompele de caldura pot extrage caldura din aer, apa sau pamant si sunt folosite atat pentru racirea cat si pentru incalzirea unei cladiri in mod eficient si economic.

Ce este VRV SAU VRF?
VRV este un sistem conceput si dezvoltat de Daikin Industries si inseamna "variable refrigerant volume" - "volum de agent frigorific variabil". Daikin detine marca inregistrata VRV, de aceea alti producatori folosesc termenul VRF "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". In principiu ambele functioneaza la fel si sunt cai extrem de eficiente, sigure, economice pentru a raci sau incalzi cladiri. Debitul de refrigerant este adaptat foarte precis pentru a satisface cererea de incalzire sau racire a cladirii, astfel se economiseste energie. Pe scurt, sunt probabil cele mai bune sisteme disponibile pentru aplicatii medii si mari.

Ce face un inverter?
Este folosit pentru a modifica frecventa curentului cu care este alimentat un compresor, fiind astfel posibila modificarea turatiei acestuia. Aceasta inseamna ca se poate modifica debitul de agent frigorific care circula prin instalatie permitand modificarea capacitatii aparatului.

Ce sunt clasele de energie?
Clasele de eficienta energetica au fost introduse ca masura in vederea optimizarii consumului de energie si implicit de reducere a impactului poluarii ca urmare a consumului. clase energetice
Clasele sunt ilustrate prin sageti, culori si litere astfel: de la A+++/culoarea verde "cea mai eficienta" la D/culoarea rosie "cea mai putin eficienta".